Η τέχνη του να είσαι καλλιτέχνης

Η τέχνη του να είσαι καλλιτέχνης

Ο Έρνεστ Μπέκερ είχε γράψει ότι «η διαφορά μεταξύ του καλλιτέχνη και του νευρωτικού είναι ότι ο δεύτερος δεν μπορεί να δημιουργήσει. Είναι εκείνος που πνίγεται στην εσωστρέφεια του.»

Έχουμε περάσει σε μια άλλη διάσταση. Στην διάσταση που μας έχει δοθεί η δυνατότητα να σκεπτόμαστε, να «ταξιδεύουμε», να φανταζόμαστε. Αυτή η νοερή εμπειρία είναι τις περισσότερες φορές προσωπική, ένα επτασφράγιστο μυστικό, ζωγραφισμένο με τα πινέλα του μυαλού μας, γραμμένο με την πένα των σκέψεων μας, τραγουδισμένο με την εσωτερική μας φωνή, σκηνοθετημένο με τον φακό του μυαλού μας. Στο ταξίδι της ζωής, αυτή η νοερή εμπειρία μένει κρυφή, προσωπική, προστατευμένη. Ατομικός μας χώρος που μας κάνει να αισθανόμαστε ασφάλεια, δύναμη, σιγουριά μέσα από τις λέξεις, σκέψεις και γνώσεις.

Ο καλλιτέχνης είναι εκείνος που καταφέρνει, να εκθέσει το περιεχόμενο αυτού του προσωπικού χώρου στους άλλους. Είναι αυτός που είναι διατεθειμένος να εκτεθεί, κάνοντας το νοερό αυτό ταξίδι, μια συλλογική εμπειρία. Αυτό είναι η τέχνη. Μέσα από αυτή την διαδικασία «αναπαράστασης» ο άνθρωπος απελευθερώνεται από τα πρέπει, από τους περιορισμούς «ξεδιπλώνοντας» κάθε γωνία του μυαλού του, και μαγεύει τους γύρω του με την δική του πραγματικότητα, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό ιδεών και γνώσης.

Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε αυτή την ασφυκτική ενέργεια όταν το άτομο αδυνατεί να την εκφράσει, να την «ζωγραφίσει», να την «χορέψει», να την «γράψει», να την «σκηνοθετήσει».

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα Άρθρα

ΚΛΕΙΣΙΜΟ